“Buna dimineata si bun venit, dragi copii!”. Acestea au fost vorbele cu care am primit oaspetii astazi la Biblioteca Centrala Universitara din capitala. Si nu, nu am gresit adresandu-ma tuturor astfel, pentru ca noi toti ne aflam acolo tocmai fiindca nu am uitat sa pastram crampeiul de copilarie din noi, sa fim copii din cand in cand si sa-i intelegem pe piticii nostri. Ne numaram printre oamenii mari, nu putini la numar in lumea intreaga, carora le pasa, care stiu ca un copil merita si are dreptul sa fie ascultat, protejat, respectat, luat in seama atunci cand are idei constructive, indrumat atunci cand are nevoie de sprijin.

De aceea, sarbatoarea de azi are o semnificatie valoroasa: s-a implinit un sfert de veac de cand Romania a ratificat Conventia ONU cu privire la drepturile copilului. De asemenea, sunt 18 ani de cand in tara noastra exista un sistem de protectie a copilului si multe lucruri s-au schimbat in bine, de atunci pana astazi. Sunt 25 de ani de cand exista, oficial, si o Romanie a copiilor!

1990 a fost punctul de plecare: România ratifica in acel an Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Am cazut, in sfarsit, de acord, in mod oficial, noi, adultii, ca fiii nostri au drepturi demne de a fi respectate si ca merita sa construim pornind de la acest adevar pentru viitorul lor. Iar ei sunt, de fapt, viitorul nostru.

„Manifestul copiilor” reprezinta dorinta lor de a se asigura ca mostenesc o Romanie asa cum o merita. Este un angajament neoficial pe care si-l asuma clasa politica si societatea civila de a le respecta dorinta. Manifestul a fost semnat de peste 70.000 de copii din toata tara.

Pentru ca ei stiu ca au idei bune, forta, determinare, dreptul la opinie si la respect. Iar felul in care au pledat pentru drepturile lor astazi, in fata noastra, in fata maturilor din ONG-uri ce schimba lumea noastra si a politicienilor ce au putere de decizie pentru schimbarile profunde ce sunt necesare, a fost mai mult decat convingator, a fost impresionant. „Manifestul copiilor” a fost astazi predat Presedintelui Romaniei. „Vrem sa fim ascultati, inainte de toate”. Iar concluzia a fost clara, dupa argumentele lor, maturitatea cuvintelor, emotia ideilor lor. Pentru noi, sarbatoarea de azi s-a transformat intr-o lectie de viata.

 

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii7.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=