Stimate autoritati responsabile, va reamintesc faptul ca astept raspunsul la scrisoarea deschisa publicata acum cateva zile: cand concret incepeti controlul specializat atat in adaposturile de stat, cat si in cele private, ca sa nu ne mai temem ca cetateni ca actionam legal, chemand autoritatile la nevoie, si nici sa nu ne temem pentru soarta cainilor care ajung in aceste adaposturi, in necunostinta de cauza?

Cand vom vedea publicat rezultatul controlului la nivel national, caci avem dreptul sa stim aceste lucruri? Cand vom fi informati care adaposturi functioneaza legal si care nu, cum anume sunt gestionate fondurile destinate animalelor, si nu oamenilor spre a fi folosite pentru interesele lor personale? Astept raspunsul oficial si scuzele adresate zecilor de mii de oameni muscati anual de cainii lasati liberi de "stapani" iresponsabili ori abandonati, pur si simplu.

Legea vorbeste si de un termen limita pana la care trebuie sa primesc acest raspuns. Si nu uit sa numar zilele, va asigur. Pana atunci, nu ma impresioneaza deloc mesajele lacrimogene ale unora carora le e teama de aceste controale, limbajul lor scris cu greseli gramaticale grave si incercarea de manipulare a celor cu care... le merge. Ar face bine sa dea un share scrisorii mele deschise, care cere exact ce afirma sus si tare ca si ei cer. Vreau sa traim in siguranta in spatiul public, iar animalele sa traiasca civilizat in adaposturile destinate lor sau in curtile stapanilor ce trebuie sa si le asume pana la capat, nu doar cu grija si iubire ... partiala.

Am primit zilele acestea sute de cazuri documentate cu povesti precum cea din acest articol: http://m.libertatea.ro/stiri/caz-socant-constanta-cainii-au-sfasiat-un-copil-sub-privirile-disperate-ale-mamei-1537419. Pentru aceia dintre dumneavoastra care nu au citit scrisoarea mea deschisa catre autoritati, o gasiti aici:

"SCRISOARE DESCHISA CATRE AUTORITATILE STATULUI CU COMPETENTE IN APLICAREA LEGILOR REFERITOARE LA GESTIONAREA CAINILOR COMUNITARI, RESPECTAREA LEGISLATIEI DE CATRE STAPANII DE ANIMALE SI SITUATIA DIN ADAPOSTURILE DE ANIMALE DIN TARA

Numele meu este Andreea Violeta Ozturk (inainte de casatorie, Andreea Marin), sunt un cetatean al Romaniei care, respectand legislatia acestei tari ce se refera la responsabilitatile institutiei dumneavoastra in mod direct, este pus la zid de o comunitate insemnata de oameni, sicanata, amenintata din trei motive pe care le voi expune mai jos:

1. Necunoasterea si nerespectarea legislatiei mentionate mai sus de catre o parte a populatiei;

2. Reactii exacerbate pana la incalcarea drepturilor cetateanului care respecta legea si cheama autoritatile locale pentru a ridica cainii liberi de pe domeniul public, din partea comunitatii mentionate mai sus;

3. Nerespectarea legislatiei de catre institutia dumneavoastra sau lipsa controlului care intra in responsabilitatea dumneavoastra in privinta conditiilor de trai din adaposturile de stat pentru animale din Romania, si acesta este punctul pentru care ma adresez dumneavoastra, in baza legii 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.

Pe scurt, cazul meu este simplu: am fost agresata pe strada pe care locuiesc de catre caini comunitari, unii dintre ei revendicati ulterior de catre anumiti vecini ca fiind ai lor, dar fara ca acestia sa-si indeplineasca responsabilitatile ca si proprietari de animale, in privinta gazduirii permanente a lor in propriile curti si a protejarii persoanelor terte de agresivitatea lor, fie ea si ocazionala. Cum am actionat: intai am rugat vecinii sa ii ia de pe strada si sa ii tina in gospodariile lor daca le apartin, astfel incat trecatorii sa nu mai fie in pericol sau sa simta teama atunci cand trec pe aceasta strada (Titu Maiorescu din Voluntari). Dupa cateva zile in care asa-zisii stapani nu au actionat conform legii, am urmat sfatul unui avocat si am scris Primariei Voluntari pentru ridicarea cainilor comunitari de pe strada noastra, asa cum este legal.

Motivand ca am actionat in dorinta de a “ucide” animalele atunci cand am chemat “hingherii”, o comunitate de “iubitori de animale” a pornit o actiune organizata si agresiva de discreditare, sicanare, amenintare, jigniri publice, petitii instigatoare la adresa mea, iar dupa o documentare serioasa va scriu in baza urmatoarelor concluzii:

1. Conditiile improprii pentru animale din adaposturile de stat, incepand cu cel care raspunde de raza comunei Voluntari, Ilfov, aduc cetateanul care aplica legea si “indrazneste” sa sesizeze autoritatile pentru a ridica animalele in situatia de a suporta agresivitate fara precedent impotriva sa si a familiei sale.

2. Daca institutia dumneavoastra si-ar indeplini obligatiile in privinta adaposturilor, ar verifica legalitatea conditiilor acestora, ar pedepsi conform legii neregulile si ar controla activitatea lor, atunci legea ar putea fi respectata fara teama de orice cetatean, iar animalele ridicate de autoritati de pe strazi nu ar fi in pericol de a ajunge in locuri in care drepturile nu le sunt nici lor respectate. A devenit un obicei ca orice sosire la fata locului pentru ridicarea cainilor comunitari de pe spatiul public de catre autoritatile locale sa nasca un conflict de proportii intre locuitorii zonei, unii sustinand ca e dreptul lor sa apeleze la autoritati cand sunt in pericol, altii aducand argumentul conditiilor improprii din adaposturile de stat. Sta in puterea si responsabilitatea dumneavoastra sa rezolvati acest conflict de ani de zile, prin aducerea la un nivel civilizat a conditiilor din aceste adaposturi, sustinute din fonduri provenite de la populatie.

Printre actiunile agresive impotriva mea, ca persoana particulara si publica, mentionez seria de sute de mesaje zilnice in spatiul virtual ale comunitatii de pe pagina de facebook Kola Kariola si a proprietarului acesteia, care detine un adapost privat pentru animale, dar si pagina Opriti CRIMA, al carui autor se ascunde in anonimat, chiar daca este lesne de banuit identitatea si care a initiat o petitie catre postul public de televiziune pentru a determina institutia sa incheie orice relatii profesionale cu mine, desigur semnatarii nefiind corect informati si actionand intr-o directie lipsita de sens: eu nu mai sunt angajat al acestei institutii de foarte mult timp si colaborarea mea cea mai recenta cu postul public s-a incheiat cu mai bine de o luna inainte de incidentul mentionat, aceasta colaborare fiind una punctuala si fara remuneratie din partea TVR, ci realizata cu fonduri proprii.

Acum, o a doua petitie pe aceeasi pagina incearca sa manipuleze opinia publica inducand ideea ca aceasta colaborare s-ar fi incheiat ca urmare a petitiei lansate de aceasta pagina-fantoma, idee departe de adevar si folosita vadit in scopul manipularii si obtinerii de promovare a cauzei proprii.

Dar nu poti sa nu realizezi ca un om care nu ar avea forta de a se apara in mod activ, asa cum se intampla in cazul meu, doar pentru ca respecta legea si se adreseaza autoritatilor de profil sa o respecte si ele, poate fi grav afectat, atat in viata sa personala, cat si in cea profesionala. Am primit in aceasta perioada nenumarate mesaje si am cunoscut foarte multe cazuri de oameni care, ca si mine, au “indraznit” sa-si ceara drepturile dupa ce au fost atacati de caini, uneori cu grave urmari fizice si psihice si care din cauza agresivitatii “iubitorilor de animale” asupra lor, au renuntat, de teama, sa mai militeze pentru normalitate si legalitate.

Mentionez ca sunt un iubitor de animale care ingrijeste peste 30 in propria gospodarie zi de zi, dar fara exagerari de niciun fel, iubind si respectand in egala masura oamenii, precum si drepturile lor.

Consider ca in tot ceea ce se intampla anormal in astfel de situatii in Romania, institutia dumneavoastra are partea sa de vina pe care o poate repara si va cer, fara agresivitate, dar in mod imperativ, sa va indepliniti obligatiile ce va revin, asteptand raspuns concret din partea institutiei dumneavoastra la cererile mele de mai jos:

1. Va rog sa ma informati si sa informati publicul cand, in mod concret, veti incepe seria de controale la nivelul intregii tari in adaposturile de stat pentru animale, pentru a verifica legalitatea modului lor de functionare.

2. Va rog sa-mi spuneti unde anume vor fi facute publice rezultatele fiecarui control, masurile luate in urma verificarilor, fie ca este vorba de aviz favorabil sau de nereguli gasite si sanctionate conform legii in vederea repararii greselilor actuale.

3. Va rog sa imi spuneti daca institutiile dumneavoastra au competenta/responsabilitatea de a controla inclusiv adaposturile private de animale, intrucat si acestea trebuie sa respecte aceleasi reguli legale si nu trebuie sa le credem pe cuvant in privinta conditiilor asigurate animalelor, doar pentru ca promovarea lor este mai agresiva. Televiziunile din Romania au facut deja anchete ample cu privire la traficul ilegal de caini comunitari din Romania catre alte tari, dezvoltand afaceri de milioane de euro pe an din tranzactii cu caini destinati fie adoptiilor, fie vivisectiilor (experimente stiintifico-medicale facute pe animale vii).

Pe de alta parte, imi doresc transparenta in a cunoaste care sunt organizatiile non-guvernamentale in care putem avea deplina incredere, daca ne dorim sa le contactam in privinta ridicarii de pe strada a cainilor comunitari, de asemenea transparenta in privinta modului in care folosesc fondurile pe care le incaseaza atat din strainatate, cat si din donatii din tara in numele activitatii desfasurate.

Cine raspunde concret de verificarea acestor aspecte? Daca ne dorim o tara civilizata si o reforma in acest sector, nu trebuie sa omitem nici aceste aspecte. Iata o ancheta ProTV pe acest subiect care v-ar putea fi de ajutor: http://stirileprotv.ro/…/ancheta-stirile-protv-maidanezii-d….

4. Va rog, de asemenea, sa ma informati unde anume si cand veti cere scuze public atator cetateni ai Romaniei care, ca si mine - nefiind implicati direct pana la momentul unui incident in actiuni de protectie a animalelor si, prin urmare, nefiind informati asupra conditiilor din adaposturile de stat – au investit incredere in legea referitoare la aceasta situatie si in institutiile statului abilitate sa o respecte si sa o implementeze, iar acest lucru le-a adus mari prejudicii. Pentru care, in mare parte, consider ca aveti o vina, pe care o puteti “repara” raspunzand prin actiuni concrete acestei petitii, pe care va asigur ca o voi urmari pana la indeplinire.

In final, va aduc la cunostinta pozitia mea fata de situatia cainilor lasati liberi (cu sau fara stapan) si care ne pun in pericol, pe noi si pe copiii nostri:

1. Imi doresc respectarea dreptului nostru de a fi protejati in spatiul public si, asa cum spune legea, sa fim feriti de agresivitatea cainilor, cu sau fara stapan. Nu vreau caini liberi pe strazi nici pentru a-i vedea ca sufera de frig, de foame, de nepasarea sau rautatea anumitor oameni, nici pentru ca oamenii sa sufere de teama lor, din pricina agresiunii lor sau a mizeriei lasata in urma de acestia. Cainii sunt animale cu suflete nobile, capabili sa daruiasca dragoste neconditionat, dar din diverse motive, uneori in mod imprevizibil, devin agresivi si sunt de parere ca trebuie sa evitam acest lucru.

2. Stapanii cainilor sa fie sanctionati conform legii atunci cand nu o respecta si pun in pericol o alta persoana, neavand totala responsabilitate asupra animalului detinut.

3. Nu sunt o adepta a eutanasierii cainilor, desi inteleg la nivel de argumente decizia multor tari din lume de a adopta aceasta masura.

4. Consider masura microciparii si sterilizarii mult discutata in spatiul public ca fiind absolut necesara in contextul actual.

5. Nu oricine isi permite, isi doreste sau mai poate adopta un animal comunitar, deci nu e o obligativitate pentru nimeni, dar sustin ideea adoptiei cu asumarea tuturor responsabilitatilor de catre noii stapani.

6. Consider ca informarea si educarea oamenilor in privinta responsabilitatii fata de animalele aflate in grija lor sunt demersuri foarte importante si trebuie facute si la nivel de politica nationala, nu doar sporadic si lasate in sarcina societatii civile. Specialistii din sistemul de stat care sunt in cunostinta de cauza si stiu bine despre ce vorbesc trebuie sa faca aceasta educatie asa cum se cuvine, apeland si la sprijinul persoanelor sau institutiilor cu credibilitate din societatea civila, atunci cand considera acest sprijin necesar.

Va multumesc, astept raspunsul dumneavoastra.
Andreea Violeta Ozturk
08.07.2016 "

Scrisoarea a fost trimisa catre Autoritatea Nationala Sanitar -Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Primaria Voluntari. Am avut in vedere Legea 205/2004 si OUG 155/2001.

 

Scoala Mamelor

Facebook

Copiii au drepturi

Cartea Pretuieste Viata

copii7.JPG

Ajuta si tu

Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe Blog
style=div class=